İnşaat İşçileri Sendikası, deprem bölgesine gönüllü olarak giden 30 Akkuyu Nükleer Santral işçisinin işten atıldığı duyurdu. İşçilerin, santral önünde eyleme geçtiği belirtildi.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 11 ile, yurdun dört bir yanından birçok yurttaş yardıma koştu. Gönüllü olarak bölgeye giden yurttaşlar, AFAD'ın arama ve kurtarma çalışmalarında gecikmesi sebebiyle, birçok kişinin de hayatını kurtardı.
Ancak deprem bölgesine gönüllü olarak giden 30 Akkuyu Nükleer Santral işçisinin işte atıldığı kaydedildi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santralidir. İnşaatı bittiğinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır.Her biri 1200 MWe'lık dört üniteden oluşup toplam üretim kapasitesi 4800 MWe olacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Kalininskaya Nükleer Enerji Santrali’nde çalışan basınçlı su reaktörü VVER-1200 (AES-2006) tasarımının ilk kez Akkuyu için üretilecek, üçüncü neslini kullanacaktır.[4] Kalininskaya'daki üç reaktörün her biri 1000 MWe gücünde iken Akkuyu'nun dört reaktörünün her biri 1200 MWe olacaktır.[20]VVER-1200, nötron yavaşlatıcısı ve soğutucu olarak hafif suyun kullanıldığı 3200 MW termal güce sahip dört dolaşım devreli basınçlı su reaktörüdür.
Çekirdeğinde 163 adet yakıt demeti bulunur, 18 ayda bir yakıt ikmali yapılır ve yakıtın çevrim süresi dört yıldır. Bununla birlikte bir ünitede çekirdek haricinde dört temel parça daha bulunur: dört yatay buhar jeneratörü, dört reaktör soğutucu pompa ünitesi, dört dolaşım devresi, buhar türbin tesisi. Bunların tamamının üzerinde iki kat koruma katmanı bulunur. İlki çelik astarlı ön gerdirmeli betonarmeden ikincisi de döküm betonarmeden mamüldür.
İnşaat İşçileri (İnşaat-İş) Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, işten çıkarılan işçilerin santral önünde eyleme geçtiği belirtildi.
ÇEVİR KAZI YANMASIN
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, EMEP yöneticileri ve Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Alman Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di), Alman Sendikalar Birliği Köln Kadın Komisyonu temsilcileri ve beraberindeki heyet deprem bölgesi Malatya’ya geldi.
Depremde evlerini veya yakınlarını kaybeden; işe devam edemeyen işçilerini tazminatsız işten atmakla tehdit ettiği iddia edilen Mil- May Tekstil yetkilileri ile önceki gün görüşen sendika temsilcileri, fabrika önünde açıklama yaptı.
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işçilerin birçoğunun yakınlarını ve evlerini kaybettiklerini belirterek “İşçilerin pek çoğu il dışına göçmek zorunda kalmış ve doğal olarak işe gelemeyecek durumdalar. Buna rağmen işçilere tazminatsız işten atılacakları yönünde mesaj atılması kabul edilemezdi. Buna ilişkin fabrika idari müdürü ile görüşme yaptık. Fabrikanın üretim müdürü de idari müdürü de işçilere atılan mesajda ‘tazminatsız işten atılacak’ ifadesinin fabrikanın insan kaynakları ile hukukçuları arasındaki ‘iletişim kazasından yanlış bir ifade olmuş ‘ dediler. Ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gitmeyeceklerini, gelemeyecek hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağının sözünü verdiler" dedi.