Basit anlatımla, otomobile hareket verebilmek için motora iletilen enerjinin tekerleklere aktarılması sırasında çarkların yardımı ile ne kadar güç verilmesi gerektiğini ayarlayan parçadır.
Vitesi her değiştirdiğinizde tekerleklere verdiğiniz güç değişir. Bu işlem sürücü tarafından vites kolu ve debriyaj yardımı ile manuel olarak yapılır.

Tam bu noktada “Yarı otomatik viteste debriyaj var mı?” sorusunun sıkça sorulduğunu hatırlatalım.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır.
Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır. Debriyaj olmadığından yapmanız gereken vites kolunu D (drive) moduna alıp gaza basmaktır.
Temel olarak manuel vites kutusu ile yarı otomatik vites kutusu yapı olarak aynı. Her ikisinde de baskı balata sistemi var. Manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu uygular.
Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur; pek çok sürücü araçta debriyaj pedalı olmadığını görünce otomobilin tam otomatik vitesli olduğunu düşünür. Ancak bu yanlış bir izlenim olacaktır.
Bu konuda ayrımı en basit şekilde yapmak için yarı otomatik vites harfleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Eğer vites kolunda sadece P (park), R (rear / reverse), N (neutral) ve D (drive) harflerini görüyorsanız o aracın yarı otomatik vitesli olduğunu anlayabilirsiniz.
Bu harflerin anlamları ise şöyledir:
· P (Park): Otomobili durdurduktan sonra vitesi bu harfe getirmelisiniz.
· R (Rear / Reverse): Geriye doğru gitmeden önce aracı tamamen durdurup vitesi bu harfe getirmelisiniz.
· N (Neutral): Otomobili boşa almak için kullanılır. Kırmızı ışık gibi bekleme noktalarında bu harfi kullanabilirsiniz.
· D (Drive): Aracı çalıştırdıktan sonra ilk hareketi vermeden önce vites kolunu D harfine getirmelisiniz.